招募義工成為社區環保大使|珍古德協會(香港)The Jane Goodall Institute Hong Kong

培訓青少年成為可持續發展領袖

認識英國靈長類動物學家Dr. Jane Goodall

對於細規模的非牟利機構(NGO),如何善用資源去提升活動成效是其中一大挑戰。

「因為我哋想知道受眾需要,例如年齡、佢哋適合咩環保活動,令我哋可以為佢哋設計出一啲較創新嘅活動,更切合佢哋嘅需要。」-珍古德協會(香港) 項目總監謝子峯先生
Jane Goodall 謝子峯先生 珍古德協會(香港)項目總監

首次到訪珍古德協會(香港) 新辦公室,項目總監謝子峯先生(Tony)和兩位同事忙於安置活動物資,盡力騰空位置供拍攝用途。

「唔好意思,地方淺窄。我哋係比較多活動物資,雖然而家少用……」

作為一間環保機構,珍古德協會(香港)不時舉行外展活動,親身帶領參加者參與各種環保活動,藉此推動環境保護工作。但受疫情影響,與其他非牟利機構一樣,盡量都減少外展活動。

回想機構的歷史,Tony即時提及珍古德協會(Jane Goodall)創辦人-英國靈長類動物學家Dr. Jane Goodall(珍古德博士)。她於1977年創立珍古德協會(Jane Goodall),希望推動野生動物保育和環境保護工作。而現在的香港分會-珍古德協會(香港)則在2002年成立,主要關注議題有塑膠污染、生物多樣性和氣候變化,並透過不同的環保項目,培訓青少年成為可持續發展領袖。

誰是Dr. Jane Goodall 珍古德博士?

專攻「後生仔」受眾

「呢啲年青人多數嚟自大專同中學,因為佢哋有一定嘅知識,面對公眾人士會唔怕羞,比較主動。而最新發展方向係家庭受眾,我哋做家庭教育係希望透過小朋友影響家長,而小朋友嘅行為亦可以影響公眾人士。」

當機構的主要服務受眾和義工都屬於「後生仔」一群,Tony亦主力於網上進行招募和宣傳。

「2017年開始使用社職,起初係為短期活動招募義工,例如展覽同2018年Dr. Jane嚟香港,都希望有義工幫手。慢慢就發展到招募參加者,(參與)一啲大使培訓工作。」

Tony認為社職平台上匯集了不同的NGO和不同背景的市民,對珍古德協會(香港)而言,他們可以接觸到更多市民。

「以前單靠機構嘅Facebook所做嘅活動宣傳,我哋未必可以接觸到呢班受眾。我哋相信社職平台可以匯集到唔同嘅熱心義工,可以長久服務嘅義工,所以我哋希望可以喺呢個平台招募大使,經培訓後走入社區宣傳環保訊息。」

相信數據的價值

大數據年代,Tony相信數據所帶來的價值。

對於珍古德協會(香港)社職App取代了他們一直沿用的Google Form,方便市民報名參加活動之外,並連接非牟利機構持份者關係管理(簡稱SRM)系統,記錄所有活動與參加者資料。

「數碼轉型可以幫我哋幾方面。第一係數據收集,因為我哋想知道受眾需要,例如年齡、佢哋適合咩環保活動,令我哋可以為佢哋設計出一啲較創新嘅活動,更切合佢哋嘅需要。」

而SRM的各種管理亦有助他們減省一些行政程序。

「過往有啲行政程序比較繁複,導致有啲活動同計劃難以推行,透過數碼轉型去簡化一啲行政程序,可以更加快推行活動,令更多人知道我哋嘅服務。」

訪問後記:

完成訪問後,拍攝同事為Tony和兩位同事影張合照留念。他們除了穿著機構Tee之外,其中一位同事更抱著一隻「猩猩」公仔走到鏡頭前表示:「佢(抱著公仔)應該代表到我哋Jane Goodall!」

珍古德協會(香港)員工

相關連結:

珍古德協會(香港)The Jane Goodall Institute Hong Kong 官方網頁

珍古德協會(香港)The Jane Goodall Institute Hong Kong Facebook

珍古德協會(香港)The Jane Goodall Institute Hong Kong Instagram

>> 閱讀其他專訪文章 <<
>> 閱讀其他有關環保文章 <<

想收到BLOG文章推介?
立即訂閱!

感謝!你已成功訂閱
Oops! Something went wrong while submitting the form.

查看關鍵字的相關文章